Waarom Diepte coaching?

Iedereen kan vragen, problemen of belemmeringen hebben. Meestal kom je er wel weer uit en vind je een oplossing. Soms heb je hier wel hulp bij nodig. Want we worden met regelmaat geleid door gedachte- en gewoontepatronen die op den duur tegen gaan werken omdat ze niet meer passen in het leven dat je NU leidt. Deze patronen kunnen op individueel vlak maar ook tussen jou en anderen voorkomen. Ooit hebben ze een doel gediend en daardoor lijken ze vaak nog steeds zinvol.

Van overleven naar leven.

Deze (ongewenste) gedachte- en gewoontepatronen doorbreken is vaak lastig. Er moeten andere keuzes worden gemaakt die spannend zijn of onwennig aanvoelen. Om dit makkelijker te maken helpt het om eerst te onderzoeken waarom je ze eigen hebt gemaakt (diepte inzicht). Als dit duidelijk is pas dan kun je naar het ‘hier en nu’ kijken om te zien of deze ‘waarom’ nog past. Veelal niet! Deze ‘waarom’ is meestal ontstaan als een soort overlevingsmechanisme, maar is het niet prettiger om ’te leven’ in plaats van overleven?

Het gaat dus eerst om inzicht te krijgen om vervolgens verandering aan te kunnen brengen.

Zonder inzicht geen verandering!

Ik noem dit proces: Diepte Coaching. We gaan daarbij soms even terug in de tijd om de ‘waarom’ van de (ongewenste) gedachte- en gewoontepatronen te doorbreken en echt af te stemmen op dat wat NU nodig is om meer in vrijheid te kunnen leven.

Van de weerstand naar de leerstand!

Dit lijkt een langdurig proces maar dit patroon is vrij snel duidelijk (meestal in het tweede gesprek). Dit kan confronterend voor je zijn maar het is wel nodig om tot de gewenste verandering te komen. Vanaf dit punt wordt het vaak spannend. Je zult in de vervolggesprekken (meestal 4 tot 8) mogelijke weerstand gaan ervaren en dat is juist een teken dat je de patronen aan het doorbreken bent om ‘de verandering’ te maken die nodig is in je leven.

Werkwijze

Er zijn hierin verschillende mogelijkheden.

Je kunt kiezen voor de meer traditionele manier in de vorm van een aantal te plannen gesprekken, maar je kunt ook kiezen voor een individuele intensieve tweedaagse op een locatie waar we in alle rust kunnen werken aan dat wat nodig is. De keuze is aan jou.

Dit hele proces begeleid ik met de nodige relativeringsvermogen, humor, confronterende vragen en met veel geduld en (com)passie.

Ik gebruik hierbij elementen uit NLP (Neuro linguïstisch Programmeren), provocatieve coaching en diepte structuur vragen om je op weg te helpen met jouw groei naar meer vrijheid.